Sabtu, 27 September 2014

Mee Kolok

Bahan2 (2-3org makan)
3-4 gulung mee sanggul/non-fried noodles
1 sudu makan perencah sup
100g daging lembu
Air secukupnya
Garam
5 ulas bawang putih - cincang
8 biji cili api
1 sudu teh serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
2 biji limau kasturi - ambil jus
Daun bawang/daun sup
1 sudu teh sos ikan/sos soya
1 sudu teh cuka


Cara2:

Utk Sup
Rebus daging bersama perencah sup,garam dan air secukupnya. Rebus hgg empuk. Setelah masak,toskan daging dan hiris nipis2. Ketepikn kuah/sup(Boleh panaskn semula dan tambahkan sedikit air jika brkurangan)

Utk Mee
1. Rebuskan mee brsama sedikit garam sehgg lembut. Keluarkn dan toskn.
2. Panaskan minyak dan goreng bawang putih sehgg garing. Ketepikan dan masukkan pula mee yg telah ditoskn td ke dlm kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi. Perasakan dgn cuka, sos ikan/sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
3. Di dlm kuali yg sama,panaskn minyak masak dan goreng daging yg telah dihiris tadi. Masukkan kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Keluarkan.

Utk Sambal
Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hgg lumat. Kemudian gaulkan brsama kicap manis dan perahan jus limau kasturi.

Cara Menghidang
1. Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mee, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan.
2. Taburkan daging, bawang putih yg telah digoreng garing dan hiaskan dgn daun bawang/daun sup.
3. Sediakan juga semangkuk sup sebagai kuah jika suka.

Selamat menikmati ^__^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan