Khamis, 18 September 2014

LAKSA


1 kilo ikan termenung direbus 45 minit bersama 1 camca garam dan 8 asam keping.---pastu sejukkan dulu...( nanti time masak, kalau kuah tak cukup masam...tambah lah asam keping tu sikit)
dah sejuk baru blender sampai hancur lumat semuanya ( xyah asingkan isi ngan tulang) pastikan kandungan air kisaran tidak terlalu banyak sebab nanti kuah jadi cair sangat)...ditapis...sisanya diblend lg..sampai akhirnya sisa cuma tinggal sejemput je...pastikan kuahnya tidak terlalu cair...habiskan air rebusan ikan tadi tu buat kisar ikan.(kisar sekali ngan asam keping)
bawang merah 12biji -dikisar ( bawang xleh banyak sebab nanti kuah akan jadi koko gelap/hitam)
cabai kering kisar 2/3 camca besar.

cara masak
masukkan air 1/2 cawan dalam periuk-bubuh 2 camca cili kering tadi...masak 5 minit. Biar cabai tu benar2 masak....pastu masukkan ikan yang dikisar/ditapis tadi tu...bersama bawang kisar tadi...
masukkan daun kesom 3 tangkai (lurutkan daun ambil daun sahaja) dan bunga kantan 1 kuntum (jika adalah , kalau tak de pun tak pe..) dan tambahlah asam keping lagi 3 keping...
- masukkan garam dan sedikit ajinomoto dan tambah air 1 gelas...
Biar didih agak lama......tambahlah air kalau kuahnya pekat sangat....kemudian masaklah sampai kuahnya pekat....siap. (tak perlu taruh belacan pun dah sedap. janji kuahnya pekat likat. (kalau nak taruh belacan, bubuh sikittttttt je sebab klu banyak nanti kuah jadi semacam dn tak dapat rasa ikan nya lg......tapi kalau saya..saya tak suka bubuh belacan sebab tak rasa air ikan yg asli...
LAKSA hendak lah direndam semalaman....esok rebus tak la lama sangat....rebus laksa biar lama n biar betul2 lembut, baru cepat laksa meresap kuah bila time nak makan nanti.....baru la betul2 sedap!!!!
Nanti sediakan potongan cabai Melaka, bawang Besar, timun, pucuk gajus dan belahan Limau nipis......sebati pelengkap rasa....sedap nikmat tak terkata...lepasnie sure tak mau makan kat kedai dah...cubalah!!.
p/s setiap kali anda memanaskan kuah tambah secawan air...kalau kuah tunggu cukup 24 jam baru dimakan...sedapnya masyaallah ^_^


Tiada ulasan:

Catat Ulasan