Rabu, 24 September 2014

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

Bahan-bahannya :
- 300gm daging cincang @ 4 keping daging burger (dihancurkan)
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- ½ paket perencah daging black pepper maggi
- sedikit air
- garam dan gula
- minyak
- 12 keping roti gardenia
- 3 biji telur ** idah guna 4 biji
- 200ml fresh milk
- 8 keping any slice cheese chesdale/kraft
- cheddar diparut
- sayur ikut suka

Cara-cara Untuk Inti :
1)Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih,
2)Kemudian masukkan bawang besar dan daging/ayam cincang, goreng hingga garing/empuk
3)Masukkan sayur jika perlu
4)Masukkan perencah black pepper dan sedikit air, masak sehingga daging masak dan kering
5)Ketepikan dan biarkan ia sejuk

Untuk Roti :
1)Ratakan mentega atau minyak disekeliling loyang untuk mengelakkan dari melekat
2)Bancuhkan telur dan susu sehingga sebati
3)Celupkan roti kedalam bancuhan susu sehingga rata dan susun dalam loyang pembakar sehingga penuh loyang      untuk layer pertama (4 keping)
4)Tuangkan separuh dari inti tadi dan ratakan untuk layer pertama
5)Susun slice cheese ke atas inti
6)Tutup dengan lapisan roti yang dicelup dengan susu untuk layer seterusnya
7)Ulang seperti layer pertama tadi
8)Akhirnya tabur keju cheddar/mozarella di lapisan atas sekali
9)Jika ada lebihan campuran susu tadi, siramkan ke atas roti
10)Bakar dalam oven dengan suhu 180c selama lebih kurang 35-40 minit (sehingga masak)
11)Keluarkan dan sedia utk dimakan.
Selamat mencuba ^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan